Ophalen winkels | 14 dagen bedenktijd | Inruilservice | iMember | Werken bij | Nieuwsbrief | Helpdesk

WWDC 2017

05 / 06 / 2017

WWDC 2017
Het was weer tijd voor het favoriete moment van vele; de WWDC Keynote van Apple! Een evenement wat meestal in het teken staat van software ontwikkelingen. Maar dit jaar kreeg ook veel hardware de aandacht.

De WWDC begon met een filmpje over een apocalyptische wereld zonder apps. Auto’s hielden er mee op, mensen konden de weg niet meer vinden en iedereen verloor zijn of haar apps. Gelukkig was dit maar fictief en zal het nooit gebeuren. Met dit introductie filmpje wil Apple laten zien hoé belangrijk Apps in het dagelijks leven zijn, en dus ook de ontwikkelaars erachter. Onderhand zijn er 16 miljoen geregistreerde ontwikkelaars en vanavond waren er 5300 ontwikkelaars uit 75 verschillende landen aanwezig bij de Keynote. Deze avond bevatte veel verschillende aankondiging maar het begon met een kleine update met betrekking tot tvOS.

tvOS
De grootste aankondiging voor tvOS is dat Amazone Prime Video naar de Apple TV komt. Daarnaast werd er verteld dat er later dit jaar meer bekend gemaakt zal worden over tvOS, zouden we dit in september kunnen verwachten?

watchOS 4
In deze nieuwe versie voor Apple Watch komen nieuwe wijzerplaten, onderander een wijzerplaat die gebruikmaakt van Siri, hierdoor krijg je alle informatie in beeld op basis van je afspraken, herinneren, routes en meer. Ook worden Mickey en Mini nu versterkt door karakters uit Toy Story, zo komen Woody, Jessie en Buzz Lightyear als wijzerplaat beschikbaar. In watchOS 4 komt ook de mogelijkheid tot twee-weg synchronisatie met fitnessapparatuur van verschillende fabrikanten. Je kunt maandelijkse uitdagingen toevoegen en meer gepersonaliseerde activiteiten.
watchOS 4 volgt later dit najaar.

macOS
Toch wel een van de belangrijkste vragen voor de WWDC is; wat zal de nieuwe naam worden voor macOS? Het Marketingteam werd weer op avontuur gestuurd en kwam terug met… macOS High Sierra. Sierra, maar dan beter.
De zichtbare verbeteringen zitten hem vooral in Safari. Safari kan nu automatisch afspelende video’s blokkeren en gebruikt ‘Machineleren’ om trackers op websites te blokkeren. macOS High Sierra komt ook later dit najaar beschikbaar. Naast macOS werd er ook aandacht besteed aan de nieuwe iMac modellen en de MacBooks.

iMac & MacBooks
Vanavond zijn er drie nieuwe iMacs aangekondigd, de nieuwe 4K en 5K iMacs hebben de Kaby Lake-processors en betere schermen. De vertrouwde formaten blijven; 21.5-inch en 27-inch. De modellen hebben twee Thunderbolt 3-aansluitingen en next-generation graphics.
De nieuwe modellen MacBook Pro hebben ook de verbeterde Kaby Lake-processors. De Pro modellen zullen dus weer sneller én krachtiger zijn dan de vorige modellen. Daarnaast hebben de MacBook 12-inch en MacBook Air ook een verbetering gekregen. De MacBook Air krijgt echter alleen een upgrade m.b.t. de processor.
De Mac serie werd afgesloten met een teaser van de iMac Pro. Dit model zal volgens verwachting pas in 2018 in Nederland beschikbaar zijn maar dit wordt de krachtigste Mac ooit. Bij de iMac Pro kun je kiezen uit een 8, 10 of 18-core Xeon-processor en krijg je tot 16GB VRAM en Radeon Vega-graphics. Tot 128GB ECC geheugen en tot 4TB SSD-opslag met een snelheid van 3GB/seconde. De iMac Pro komt in de uitvoering Space Grijs en de eerste modellen worden beschikbaar in december.

iOS11
Na macOS en de nieuwe iMac en MacBook modellen was het tijd voor iOS. iOS 11 alweer.
De nieuwe iOS heeft ontzettend veel nieuwe functies, waaronder App drawer in iMessages, iMessages gaat ook al je berichten synchroniseren tussen je Apple devices. Apple Pay krijgt person-to-personen betalingen en Siri kan in iOS11 real-time vertalen waaronder Engels naar Chinees, Frans, Duits, Italiaans en Spaans. Siri gaat daarnaast ook meer inzetten op leervermogen om jouw persoonlijk gebruik te analyseren. Vervolgens kan Siri je hierdoor nog beter ondersteunen en informeren. Foto’s en videos zijn verbeterd zodat het minder opslagruimte vergt en betere beeldkwaliteit levert.
Ook de interface van iOS11 heeft veel veranderingen ondergaan, het bedieningspaneel wordt één grote pagina met widgets en het berichtencentrum en lockscreen worden gecombineerd in een panel.
Met Live Photo kun je voortaan loops instellen voor oneindig veel plezier van jouw gemaakte foto’s.
Kaarten gaat plattegronden tonen, denk aan vliegvelden en winkelcentrums. Als je Kaarten gebruikt tijdens het rijden wordt de maximale snelheid getoond en worden rijstroken zichtbaar.
Homekit krijg een uitbreiding van speakers. Hiervoor wordt ook een nieuwe versie van AirPlay ingevoerd. Hiermee wordt de mogelijkheid gecreëerd tot multiroom-ervaringen met onderander merken als B&O, Libratone, Bose, Beats en meer!

Met de komst van iOS11 krijgt ook de App store een compleet nieuwe uiterlijk. De App toont voortaan ‘Today’, de beste aanbevelingen van die dag. Er komt een tabblad voor Games, Apps en meer. Informatie vergaren over bepaalde Games of Apps gaat straks nog makkelijker, je kunt namelijk video’s inzien, tips lezen en andere content bekijken.
Een andere nieuwe toevoeging is de AR-kit.
De AR-kit wordt dankzij de lancering van iOS 11 gelijkt beschikbaar op miljoenen iPhones en iPads, waardoor het meteen het grootste AR-platform ter wereld wordt. Bouw LEGO auto’s en haal deze bijvoorbeeld uit elkaar om elk blokje individueel te bekijken. Maar denk ook aan bedrijven als IKEA die deze App grootschalig zullen gaan gebruiken (handig om te ontdekken wélk schroefje je nou precies mist).

iPad Pro 10.5-inch
Alle iOS11 aankondigen werden even onderbroken door de onthulling van de nieuwe iPad Pro 10.5-inch. Dit model heeft een groter scherm en dankzij ProMotion werkt de Apple Pencil nog beter. Ook de binnenkant is weer krachtige; een A10X-chip, een 12 megapixel iSight-camera met LED- flitser en een 7 megapixel FaceTime-camera met Retina Flash. De iPad Pro 10.5-inch kan ook aangesloten worden op een Smart Keyboard.
Naast het 10.5-inch model krijgen ook de 12.9-inch iPad Pro modellen een nieuwe update. Deze bevatten straks ook een A10X-chip en dezelfde cameraspecificaties als het 10.5-inch model.

Dankzij iOS11 krijgt de iPad ook verbeteringen. De Dock krijgt een grote update; meer ruimte en worden er functies voorspeld naar aanleiding van jouw persoonlijke gebruik. Drag en drop is nu met bijna alles te gebruiken waardoor je nog makkelijk documenten bewerkt, bestanden sorteert of foto’s selecteert. Een Bestanden-App zorgt voor manieren om overzichtelijk te werken met bestanden, documenten, foto’s en meer. Zelfs in combinatie met verschillende iClouddiensten zoals Dropbox of Google Drive. Screenshots zijn direct te bewerken met notities of Markup-functies. En het werken met handgeschreven notities wordt gemakkelijker, denk aan het zoeken naar of doorzoeken van.

HomePod
En toen was het alweer tijd voor del laatste aankondiging, een verwachting waar vele al weken over speculeerden. Zoals het mooi werd verwoord; We want to reinvent home music. En dat gaat Apple doen. Maar kennis met; HomePod.
Een speaker die het middenpunt van je huishouden gaat worden. HomePod scant de ruimte en past de muziek hier automatisch op aan. Krachtig met o.a. 12 microfoons en gemakkelijk te activeren met; He Siri.
De HomePod kan ook berichten sturen, herinneringen instellen en nog veel meer. Veel zal er de aankomende tijd nog over bekend worden. Wel kunnen we alvast delen dat de HomePod eerst in Amerika, VS en Australië beschikbaar komt. Later in 2018 hopelijk naar de rest van de wereld.

Een Keynote met voor ieder wat wils en een mooie uitbreiding van het Apple Assortiment met de HomePod. Welke mooi zou staan naast de iMac Pro!


Categorie: xNews