Ophalen winkels | 14 dagen bedenktijd | Inruilservice | iMember | Werken bij | Nieuwsbrief | Helpdesk

Hello, WWDC16

13 / 06 / 2016

hello, WWDC16

WWDC Blog | 13 juni 2016

Het 27ste jaar, 13 miljoen geregistreerde gebruikers, mensen uit meer dan 74 landen. 350 winnaars van beurzen en 120 deelnemers zijn onder de 18. Welkom bij WWDC 2016!
Het begin van de App store is alweer 8 jaar geleden, met destijds 500 apps. Vandaag de dag? Meer dan 2 miljoen! Om dit zo goed mogelijk blijven te gebruiken zijn updates en ontwikkelingen nodig op software-matig gebied. Dat is ook wat we vanavond te horen hebben gekregen; ontwikkelen over WatchOS, tvOS, macOS Sierra en het pareltje van de avond; iOS10.

WatchOS3
WatchOS3 is 7 keer sneller dan OS2! Apps openen bijna sneller dan je kunt knipperen en het gebruiksgemak is gelukkig verbeterd. Een dock om sneller bij je favoriete apps te komen. De optie: Scribble om direct op je Watch scherm te schrijven. En Mickey wordt nu versterkt door Minnie. Dankzij de optie om te switchen kun je nog makkelijker wisselen tussen Watch faces. De apps herinneringen en Find my Friends hebben updates gekregen om nog beter te functioneren.

Daarnaast is er een extra SOS functie. Dankzij SOS kun je direct een alarmnummer bellen. Nadat deze functie is ingeschakeld krijg je ook direct de Medical ID te zien. Zo heb je altijd de nodige informatie, direct bij de hand. SOS werkt niet alleen in Amerika, maar over de hele wereld! Ben je op reis en gebeurd er een noodsituatie? Dan weet je Watch automatisch het alarmnummer van het desbetreffende land en kun jij altijd een alarmnummer contacten.

De Watch is vanaf het begin een belangrijke tool voor sporters en gezondheidsonderzoeken. Wat motiveert jou om nog meer de contest tussen je vrienden, familie of collega’s aan te gaan? Het delen wat je beste prestaties! Het delen van activiteiten via de Watch heeft een update gekregen. Zo behaal je jullie doelen samen, sport je samen, meet je samen en blijf je gezond; samen!
WatchOS3 heeft dankzij diverse samenwerkingen en onderzoeken allerlei aanpassingen voor rolstoel sporters gekregen, zodat ook zij het maximale uit hun Watch en WatchOS3 kunnen halen.
Heb jij toch iets meer met Yoga? Dankzij de nieuwe app Breath, kun je gestuurde ademhalingsoefeningen doen.
De ontwikkelaarsbeta versie van WatchOS3 is z.s.m beschikbaar en de publieke versie volgt in de herfst.

tvOS
Om de werking tussen iPhone en Apple TV vierde generatie nog beter te maken is de Remote-app compleet vernieuwd. De Apple TV is nu helemaal te bedienen met je iPhone. Je kunt games besturen, navigeren door de menu’s en zoeken via Siri. De App is gratis te downloaden en volgt later vandaag.

Binnen 7 maanden zijn er 6.000 native apps ontwikkeld en zijn er 1.300 videokanalen beschikbaar geworden terwijl de Apple TV derde generatie er maar 80 beschikbaar had. Met zoveel diversiteit moet je vaak inloggen en dit kan irritatie opwekken. Hiervoor hebben ze Single Sign-on ontwikkeld. Je hoeft hierbij maar één keer in te loggen. De Apple TV krijgt nu ook de mogelijkheid tot Dark-mode. Het installeren van nieuwe apps wordt gemakkelijker en als je een video-app download op je iPhone, staat deze direct op je Apple TV. Kleine updates om het gebruikersgemak van tvOS nog meer uit te breiden en de toekomst van televisies draaiende op apps nog dichterbij te brengen.

macOS Sierra
Het tijdperk van OS X loopt ten einde en het tijdperk van macOS begint. Maak kennis met macOS Sierra. MacOS Sierra heeft een aantal updates wat wederom de samenwerking tussen Apple devices nog meer integreert en het totale gebruikersgemak verbeterd.

Auto Unlock:
Ontgrendel je Mac met je Apple Watch

Universal Clipboard:
Kopieer iets op je iPhone en plak het direct op je Mac.

iCloud Drive:
Gebruik je bureaublad op al je Mac apparaten en maak ruimte door oude bestanden automatisch in de cloud op te slaan.

Apple Pay:
Apple Pay breidt uit naar Zwitserland, Frankrijk en Hongkong en komt daarnaast naar de Mac. Helaas moet Nederland nog even wachten.

Siri op de Mac:
Je persoonlijke assistent nu echt óveral bij de hand. Laat Siri je helpen bij het zoeken naar oude bestanden, bestanden met specifieke eigenschappen of laat haar een muzieklijst aanzetten.

macOS Sierra komt zoals alle andere updates later dit jaar in het najaar (verwachting is September), voor de publieke beta kun je je inschrijven, die vervolgens in juni verkrijgbaar is.

iOS 10
De meeste aandacht ging deze avond uit naar iOS 10 en wel omdat dit de grootste updates ooit heeft gekregen! Onderverdeelt in tien verschillende onderdelen:

#1 Gebruiksgemak, toegangsscherm en notificaties.
Het beginscherm in iOS10 is vernieuwd. Het scherm gaat aan zodra je een beweging met je pols maakt, je hoeft dus niet meer je iPhone te ontgrendelen als je Apple Watch in de buurt is. Berichtencentrum en widgetscherm hebben een update gehad en er is nu een apart scherm voor je muziek. Allemaal beter te beheren en dat zonder je iPhone te ontgrendelen.

#2 Siri
Veel onderdelen van iOS10 worden beschikbaar voor ontwikkelaars, zo ook Siri. Dit maakt het werken met apps als WhatsApp, Slack en meer gemakkelijker.

#3 GuickType
QuickType is ook wel het intelligente, voorspellende toetsenbord van Apple. Dankzij QuickType en Sire wordt het mogelijk om slimmere antwoorden te geven in conversaties. Vraag een van je contacten waar je bent? Siri geef je optie om je locatie te delen. Deze manier van deep learning verbeterd het gebruik van intelligente suggesties, huidige locaties en optimaliseert je productiviteit.
QuickType zal mogelijk ook in het Nederland komen. Hierover helaas nog geen specificaties.

#4 Foto’s
Foto krijgt gezichtsherkenning en object-/sceneherkenning. Hierdoor wordt het inzien en ordenen van momenten en situaties nog beter gekoppeld aan personen en gebeurtenissen. Wederom wordt hier gebruik gemaakt van Deep Learning en zo kan Apple foto’s gaan clusteren op basis van trips die bij elkaar horen. Hiervoor is een nieuw tabblad aanwezig, genaamd Memories. Memories maakt er automatisch filmpjes gemaakt met bijbehorende muziek. Dit wordt direct gekoppeld en mogelijk gemaakt op je Mac en Apple TV.

#5 Apple Maps
Apple Maps is her-ontworpen om nog beter aan te sluiten op de productiviteit van de gebruiker. Maps kent je gebruikelijke tijdstippen, weet welke restaurants je voorkeur hebben en geef je alternatieve routers als er op de route files staan. Maps wordt ook beschikbaar gesteld voor ontwikkelaars. Zodat je straks alles kan regelen in Apple Maps; restaurant boeken, taxi bestellen en betalen dankzij Apple Pay.

#6 Apple Music
Ook Apple Music krijgt een make-over. Met nieuwe tabs, overzicht gedownloade muziek en songteksten. Dagelijks vernieuwde afspeellijsten persoonlijke aanbevelingen en meer.

#7 Apple News
Met 2.000 publicaties en 60 miljoen maandelijkse gebruikers groeit Apple News nog steeds. Helaas nog steeds niet beschikbaar in Nederland. Apple News krijgt een update in het design en voegt de optie toe om notificaties van ‘breaking news’ te ontvangen.

#8 HomeKit
Voor HomeKit gaat er een losse app komen; Home. Dankzij Home kun je allerlei apparaten koppelen en bedienen, los van elkaar of gekoppeld in scènes. Zo kun je een scene instellen als je wakker wordt gekoppeld aan lampen, koffiezetapparaat, lamellen en meer. Het koppelen van diverse domotica oplossingen wordt nog makkelijker.

#9 Telefoon
Voicemails krijgen de optie tot transcripties en er komt een API voor VoIP-apps. Diverse apps zijn zo nog beter te integreren met telefoongesprekken, favorieten en je beginscherm.

#10 Berichten
Berichten krijg ook een grote update. Zo komen er rijke links, hierdoor kun je previews bekijken van de linkjes. Teksten markeren woorden als je deze kunt omzetten naar emoji. Emoji worden drie keer zo groot en Berichten wordt aangevuld met bubbel-effect. Geef je tekst weer in grote letters, kleine letters of verberg deze achter een patroon. Naast deze opties wordt berichten ook open gesteld voor ontwikkelaars. Dit maakt het mogelijk om apps te gebruiken in de berichten-app. Zo kun je denken aan tekenen, stickers, gifjes, betalingen en meer.

Naast de bovenstaande 10 punten komen er nog meer vernieuwingen in iOS. Waaronder splitscreen in Safari en het bewerken van Live Photos. iOS10 volgt ook in het najaar op iPhone, iPad en iPod Touch.

Swift Playground
Een leuke WWDC die inspeelt op de samenwerking van diverse devices en het personaliseren van de manieren dat we vandaag de dag contact hebben met elkaar. De ontwikkelingen vandaag de dag gaan ontzettend hard. En onze kinderen zijn hierin de toekomst. Voor hun wordt dan ook Swift Playground gelanceerd. Apple hecht veel waarde aan programmeurs en laten dat hiermee ook zien. Dankzij deze app wordt het leren en oefenen van programmeren direct mogelijk op iPad. Waar en wanneer je maar wilt. Een indrukwekkende app om kinderen te leren programmeren, educatief, leerzaam, speels en gratis. Is programmeren de taal van de toekomst?

“Je hoeft steeds minder zelf te doen, het gebeurd allemaal voor je..”


Categorie: xNews