Ophalen winkels | 14 dagen bedenktijd | Inruilservice | iMember | Werken bij | Nieuwsbrief | Helpdesk

The epicenter of change | WWDC'15

02 / 06 / 2015

The epicenter of change.

Zittend voor de Apple TV en wachtend op het moment dat de WWDC 2015 Keynote zou beginnen. 19.00 Nederlandse tijd was het zover. Nadat we de zaal vol hebben zien stromen gaat de Keynote Live. And so it begins;
Tim Cook komt het podium op en heet iedereen welkom. Dit is het eerste jaar dat er naast de Keynote ook 30 sessies live worden gestreamd, vanaf morgen zijn deze sessies te volgen.

Have a great WWDC!OSX 10
De aankondiging van OSX 10. Gevolgd door de belangrijkste vraag; hoe gaat deze versie heten?
Nou, hij gaat El Capitan heten. Ja echt, El Capitan. Naast de naam worden alle nieuwe features gepresenteerd.
Zo heeft Safari nu een Mute button en de mogelijkheid tot Pinned Tabs. In Spotlight en mail kun je nu zoeken in jouw eigen woorden, iets wat de vindbaarheid van diverse onderdelen makkelijker maakt. Zo kun je denken aan; welke mails heb ik genegeerd van mijn vader? Vervolgens zie je alle mails die nog niet gelezen zijn van jouw vader. Daarnaast heeft El Capitan ook de mogelijkheid tot Split screen werken en Multitasking. Dit zorgt ervoor dat elke pixel van het scherm optimaal gebruikt wordt.

OS X El Capitan developer beta is vanaf vandaag beschikbaar, in het najaar wordt El Capitan gratis beschikbaar voor iedereen.


iOS 9
Op het moment van de Keynote draaide 83% van alle iPhone gebruikers op iOS 8. En nu kijken we uit naar iOS 9. iOS 9 zorgt voor meer batterij en beter gebruikerservaringen. Het belangrijkste onderdeel is dat er meer intelligence is toegevoegd. Siri krijgt ongeveer 1 biljoen vragen per week over de hele wereld. En Siri is in iOS 9 niet meer jouw assistent maar jouw persoonlijke assistent. Siri werkt vloeiend met Reminders. Vraag je Siri om je iets te helpen herinneren wanneer je thuis komt en je komt thuis, dan ontvang je de reminder van Siri. Daarnaast is iOS 9 Proactive. Zoeken dankzij API in álle Apps. Jij zoekt, jouw iPhone vult je naadloos aan.
Het belangrijkste van alles is dat er wordt belooft dat alles anoniem gebeurt. Zoeken, locaties vinden en meer. Alles gebeurt en blijft op jouw device.

iOS 9 heeft ook een aantal aangepaste Apps. Zo heeft Notities een upgrade gekregen. Je hebt een toolbar voor diverse font-stijlen, de mogelijkheid om checklisten te maken en af te vinken, camerarol is gekoppeld én je hebt de mogelijkheid om te tekenen. De koppeling met andere Apps is ook geoptimaliseerd.

Apple Maps Transit is nieuw en brengt Maps naar het openbaar vervoer. Bussen, treinen, station informatie, looproutes en meer. 9292OV is verleden tijd en 9292Transit is in. Het is echter nog niet bekend wanneer Transit beschikbaar wordt in Nederland..
Daarnaast wordt er een App gelanceerd die jou voorziet van al jouw dagelijks nieuwsartikelen. News is een mooie App met prachtige beelden, speelse teksten en brengt nieuws lezen tot een interactief niveau. News maakt gebruikt van een gepersonaliseerde feed dankzij jouw eerdere zoekopdrachten en gelezen artikelen. Over News is nog niet bekend wanneer het beschikbaar wordt in Nederland.


iOS 9 en iPad
Na de suggestiebar in iOS 8 hebben we in iOS 9 nu shortcuts. Het wordt echt een multitasking keyboard. Met twee vingers op je keyboard wordt het een trackpad en kun je met de cursor gerichter bestanden en teksten bewerken. Sluit je een extern toetsenbord aan, dan kun je een scherm inzien met alle bekende shortcuts van de Mac.
Naast Multitasking en Split screen komt er ook Picture in Picture. Werk je in Notities en kijk je een video? Sleep de video naar Notities en je kunt, terwijl je verder werkt de video blijven bekijken.
Een topfunctie van iOS 9 is toch wel de low power button, activeer deze en vervolgens kun je nog drie uur met de batterij in plaats van één uur.

Splitview, Picture in Picture en Slide over zijn beschikbaar vanaf iPad Air en iPad mini 2.

iOS 9 developer beta is vanaf vandaag beschikbaar! In juli komt de publieke beta en vanaf het najaar is iOS 9 voor iedereen beschikbaar. Alle devices die iOS 8 kunnen draaien kunnen ook over naar iOs 9.Korte updates:
Apple Pay komt volgende maand naar de UK, helaas is er nog niks over Nederland bekend maar de uitrol is begonnen.

Health Kit krijgt uitbreidingen met o.d.a. UV licht blootstelling en uitdroging. Voor CarPlay hoef je nu niet meer eerst jouw iPhone aan de oplader te leggen maar kan vanaf binnenkort draadloos.

Swift 2 wordt open sourch, later dit jaar beschikbaar voor iOS, OS X en Linux.

Acht jaar geleden is de iPhone gelanceerd, toen was er nog geen App store.. Apple droomde er van hoe Apps belangrijk konden worden in het dagelijks leven. Uiteindelijk is het groter geworden dan dat ze ooit hadden durven dromen.
De wereld is toegankelijk voor iedereen met de App store. Films, muziek, onderwijs, zakelijk en meer. Maar ook Apps zodat gebruikers die doof zijn muziek kunnen ervaren. De kracht achter Apps is ongekend en blijft maar groeien. 850 apps worden er elke seconde gedownload, dankzij de App store en de developers community.


watchOS 2
Native Apps komen naar de Apple Watch dankzij watchOS 2.
Nieuw in watchOS 2 is de mogelijkheid om foto’s, albums en Time-Laps in te stellen als WatchFace. Door middel van Time Travel met de digital crown zie je de informatie uit de toekomst. Digital Touch zorgt er voor dat je in watchOS 2 nu met meerdere kleuren kan tekenen. Ligt jouw watch aan de oplader op het nachtkastje? Dan verandert de watch in een wekker met Nightstand Mode, Snooze en een uitknop. Behaalde achievements zijn dynamischer en in watchOS 2 kun je direct je mail beantwoorden. Daar blijft het niet bij want Apple Maps Transit wordt beschikbaar, Siri kan workouts starten en HomeKit aansturen.

Apple Watch watchOS 2 developer beta is vanaf vandaag beschikbaar.


One More Thing.. We love music!
Daar was het dan, the next chapter in music; Apple Music. Altijd, overal en ondemand. Stel je eigen playlist samen, bekijk video’s, 24/7 Radio dankzij BeatsOne, Live in 100 landen en creëer een nog persoonlijker band met jouw favoriete artiesten. Dankzij Connect kunnen artiesten video’s, songteksten, demo’s, foto’s en meer delen met hun fans. Playlisten die inspelen op jouw persoonlijke voorkeur en daarnaast ontvang je gepersonaliseerde aanbevelingen van artiesten, albums en playlisten.

In juni wordt Apple Music gelanceerd, de eerste drie maanden gratis zodat iedereen het kan uitproberen. Apple Music kost 9,99 dollar per maand en het familiepakket zal 14,99 dollar kosten. Zo heeft iedereen zijn of haar eigen account, gepersonaliseerde aanbevelingen, albums, bibliotheek en kan iedereen zijn of haar eigen favoriete artiesten volgen.


Dit was de WWDC van 2015, er komen weer veelbelovende ontwikkelingen en updates aan. Wij kunnen niet wachten, veel plezier!

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op de Xando Nieuwsbrief.


Categorie: xNews

Opmerkingen

You must be logged in to post a comment.